Voor 15:00 besteld, VANDAAG verzonden!

Er zijn allerlei situaties denkbaar waarin het heel handig is om deuren automatisch te kunnen openen. Denk aan een bedrijf of instelling met klimaatgevoelige ruimtes waarvan de deur zoveel mogelijk dicht moet blijven. Het voordeel van een automatische deur is dat die na te zijn geopend, ook weer automatisch in het slot valt. In gezondheidszorggebouwen zoals ziekenhuizen en verpleegtehuizen komen automatische deuren ook veel voor. Bijvoorbeeld op gesloten afdelingen, maar ook met het oog op de toegankelijkheid van minder mobiele en zelfredzame cliënten en patiënten.

Ben je ondernemer en wil je de toegang tot bepaalde ruimtes beveiligen, bijvoorbeeld vanwege de waardevolle of kwetsbare inventaris in die ruimtes? Ook dan zijn automatische deuren een goed idee. Met behulp van een toegangscontrolesysteem kun je bepalen welke collega’s, leveranciers of eventueel klanten of andere bezoekers toegang tot die ruimtes krijgen. Zij krijgen dan een kaart, pasje of badge die ze voor een proximitylezer houden, waarna de deur voor hen open zwaait of schuift. Of ze openen de deur op afstand met een app op hun telefoon.

Speelt toegangsbeveiliging niet zo’n rol in jouw organisatie of gebouw, maar wil je deuren alleen vanwege het gemak automatiseren? Dan is een eenvoudige sensor, sleutelschakelaar of drukknop al genoeg om de deur op afstand te kunnen bedienen.

Hoe je de deuren in je gebouw het beste kunt automatiseren en welke deuropener en afstandsbediening je daarvoor nodig hebt, hangt van verschillende factoren af. Zo heb je voor schuifdeuren een andere deuropener nodig dan voor draaideuren. Denk verder ook aan het gewicht, de afmetingen en het specifieke gebruik van de deur. Portacon, specialist in toegangsautomatisering en toegangsbeveiliging, helpt je graag om de juiste afweging te maken. We denken graag met je mee om de juiste deuropener te kiezen. Hierna kun je alvast meer lezen over de werking en opbouw van een elektrische deuropener.

Werking van elektrische deuropeners

Met een elektrische deuropener kun je deuren automatisch (zonder handkracht) en op afstand ontgrendelen. Een handmatig slot werkt met een vaste sluitplaat die in het kozijn is bevestigd. Bij een automatische deur wordt deze sluitplaat vervangen door een elektrische opener. Een elektrische deuropener is een elektromechanisch slot. De dagschoot van dit slot wordt aangestuurd door een elektromagneet. Wanneer er door deze magneet een elektrische spanning loopt, ontstaat er een magnetisch veld dat de deur vergrendelt of juist ontgrendelt.

Een elektrische deuropener kan op twee manieren worden aangestuurd:

  • via het arbeidsstroomprincipe.

In een situatie zonder stroom is een automatische deur op arbeidsstroom standaard vergrendeld. Er moet eerst een elektrische stroom gaan lopen om de schoot van het slot te ontgrendelen. Bij een elektrische deuropener op arbeidsstroom kan de deur bij stroomuitval dus niet worden geopend, maar blijft die dicht zitten.

  • via het ruststroomprincipe.

Een automatische deur die via het ruststroomprincipe wordt aangestuurd, heeft een kleine stroom (ruststroom) nodig om op slot te blijven. Wanneer die ruststroom uitvalt of wordt onderbroken, dan gaat de deur van het slot af. Dit principe wordt toegepast bij deuren die door een brandmeldinstallatie worden aangestuurd.

Bij brand of een andere calamiteit valt de ruststroom uit; alle automatische deuren worden ontgrendeld, waardoor de vluchtroutes bruikbaar zijn.

Opbouw van elektrische deuropeners

Een elektrische deuropener is een installatie die uit verschillende onderdelen is opgebouwd. Voor een goed functionerende automatische deur heb je de volgende onderdelen nodig:

  • een opener
  • bevestigingsmateriaal
  • een afstandsbediening.

Portacon levert elektrische deuropeners voor zowel draaideuren als schuifdeuren. Maar ook voor garagedeuren. We leveren complete doe-het-zelf kits waarmee je de opener zelf kunt installeren. Ook kun je bij ons voor alle benodigde accessoires terecht, zoals afstandsbediening en veiligheidsvoorzieningen die voorkomen dat een persoon of voorwerp door een automatische deur wordt ingeklemd.

 

NOG VRAGEN, NEEM DAN CONTACT MET ONS OP:

Op werkdagen zijn we bereikbaar van 8:00 - 17:00 uur.

Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Tel: 0548-542590

 

Stel uw vraag