Voor 15:00 besteld, VANDAAG verzonden!

Met een lineaire poortopener kunt u de draaipoort op uw erf automatisch en op afstand bedienen. U hoeft dan niet uw auto uit om de poort te openen en vervolgens uw oprit op of af te rijden. U kunt uw draaipoort automatiseren door een lineaire poortopener te installeren. Hierna wordt uitgelegd hoe u zo’n lineaire opener zelf kunt plaatsen.

Poortopener kit BOB21 24V (9 sec)

Poortopener kit BOB21 24V (9 sec)
9591501

 • Stevige motor 24V
 • Uitgebreide motorsturing
 • Snel open, 9 seconden
€ 1.538,00 excl. btw € 1.860,98 incl. btw
Bekijk en Bestel >>

Poortopener kit BEAUTY

Poortopener kit BEAUTY
BYOU01

 • Eenvoudig te monteren
 • Energiezuinig, A-label
 • Met ingebouwde eindaanslag

Regular Price € 455,76 excl. btw

€ 398,00 excl. btw € 481,58 incl. btw
Bekijk en Bestel >>

ZELF EEN LINEAIRE POORTOPENER INSTALLEREN?

U kunt de installatie van een lineaire opener natuurlijk overlaten aan de leverancier van uw draaipoort. Wanneer u een nieuwe draaipoort op uw oprit laat plaatsen, ligt dat misschien ook wel voor de hand. Maar wanneer die poort er al staat, kunt u net zo gemakkelijk een lineaire opener via internet bestellen en die zelf installeren.Portacon levert complete automatiseringkits voor draai- en schuifpoorten. U kunt hiermee relatief eenvoudig zelf een poortopener monteren. Raadpleeg voordat u een poortopener gaat installeren altijd eerst de bijbehorende handleiding. U treft hierna het stappenplan aan voor de installatie van een automatische lineaire draaipoortopener. Het stappenplan is afkomstig uit de handleiding van de BYOU BEAUTY, een automatiseringskit voor draaipoorten die wordt geleverd door Portacon.

Beauty poortopener 680x250 WEB

STAPPENPLAN VOOR DE INSTALLATIE VAN EEN LINEAIRE POORTOPENER

De BYOU BEAUTY is een doe-het-zelf-kit voor de automatisering van draaipoorten. Deze kit bestaat uit twee elektromechanische lineaire draaipoortopeners (24V gelijkstroom) en de volgende accessoires:

 • set bevestigingssteunen voor aan de staander
 • set bevestigingssteunen voor aan de poort
 • motorsturing (inclusief pluggen en schroeven)
 • sleutelschakelaar
 • twee 2-kanaals handzenders
 • set fotocellen voor muurbevestiging (zender en ontvanger)
 • ontgrendelingssleutels voor handbediening
 • pluggen en schroeven voor de bevestiging van de accessoires
 • flitslicht met ingebouwde antenne

U kunt deze schuifpoortopener aan de hand van de volgende stappen zelf monteren:

 1. bevestigingssteunen aan de staander monteren

Dit zijn de steunen voor de bevestiging van de lineaire openers aan de staanders van de beide vleugels van uw draaipoort. Omdat het materiaal van de staanders (of gemetselde kolommen) per situatie verschilt, zijn de bouten voor deze (muur)bevestiging niet met de kit meegeleverd. Bevestig deze steunen minimaal 35 centimeter boven de grond. De lineaire opener mag niet te dicht bij de grond worden geïnstalleerd om storingen als gevolg van vocht, vuil en sneeuw te voorkomen. Zorg er ook voor dat u een hoogte kiest waarbij het andere uiteinde van de opener goed op de poortvleugel kan worden bevestigd. De ideale hoogte hangt af van de constructie van uw poort. Let er ook op dat de kabeldoorvoering naar de opener goed onder de bevestigingsbeugel uitkomt.

 1. motor bevestigen

Zodra u de beugel aan de staander heeft bevestigd, kunt u de lineaire motor op de beugel monteren. Plaats eerst de hiervoor bestemde ring op de beugel. Verwijder vervolgens de afdekkap van de motor en monteer de motor op deze ring. Blokkeer de motor daarna met behulp van bout V en moer D.

 1. bevestigingssteunen aan de poort monteren

Ongeveer één centimeter voor het eindpunt van de motor zit een ingebouwde pen. Met deze pen moet de motor op de bevestigingssteun aan de poort komen. Monteer eerst de bevestigingssteun aan deze pen. Sluit vervolgens beide poortvleugels tegen elkaar. Laat de motor met daaronder de steun volledig rusten op de poortvleugel. Controleer met behulp van een waterpas of de opener perfect horizontaal op de poort rust. Wanneer dit het geval is, markeert u de twee punten op de poortvleugel waar de bevestigingssteun van de motor moet komen. Op deze punten boort u de gaten voor de schroeven van de steun. Welke schroeven u nodig heeft, hangt af van het materiaal van de poortvleugel. Deze schroeven zijn daarom niet met de kit meegeleverd.

 1. handmatig de werking van de opener controleren

Nu de motor zowel aan de staander als aan de poortvleugel is bevestigd, kunt u handmatig controleren of die over de hele lengte regelmatig beweegt. Ontgrendel de motor door het ronde dekseltje bovenop de opener 180° te draaien. Steek vervolgens de ontgrendelingssleutel in dit dekseltje en draai die 90°. De motor is nu ontgrendeld. U kunt de poortvleugel nu handmatig openen en sluiten. Controleer of de opener tijdens het draaien van de poortvleugel niet tegen de staander of de andere poortvleugel botst. Is dat het geval, controleer dan de posities van de verstelbare beugels. Het kan nodig zijn dat u de motor op een andere plaats monteert. U moet dan uiteraard eerst de bevestigingssteunen weer losmaken en verplaatsen.

 1. eindpunten mechanisch openen en sluiten van de opener instellen

Stel nu de lengte in waarover de poortvleugel mag openen en sluiten. Hiermee zorgt u ervoor dat de poort bij het openen niet verder naar buiten draait dan strikt nodig is en ook bij het sluiten op de juiste plaats stopt. Gebruik hiervoor de mechanische aanslagen die aan beide uiteinden onderaan de motor zitten. U kunt deze handmatig verplaatsen. Sluit de poort volledig en bepaal in deze stand waar de mechanische eindaanslag voor het sluiten van de poort moet komen. Verschuif de aanslag naar de pen onderaan de opener en laat hem daarop rusten. Draai de eindaanslag op die plek vast met de daarvoor bestemde inbussleutel. Zet de poortvleugel vervolgens in de gewenste openingspositie. Verschuif nu de eindaanslag voor het openen van de poort naar de andere pen onderaan de opener en laat hem daarop rusten. Draai ook deze eindaanslag vast. Controleer handmatig of de poortvleugel bij het openen en sluiten op de juiste plaats stopt. Verstel zonodig de eindaanslagen.

 1. motor van de lineaire opener bekabelen

Zorg ervoor dat de verbindingskabel tussen de lineaire poortopener en de motorsturing voldoende lengte heeft, zodat de poortvleugels onbelemmerd kunnen bewegen. Stop de kabel in de kabeldoorvoering van de lineaire poortopener. Blokkeer de kabel daarna met een kabelklemring. Maak de aansluitingen op de klem van de motor zoals aangegeven in de paragraaf ‘elektrische verbindingen’ van de montagehandleiding.

 1. motorsturing bevestigen

Het kastje met de motorsturing moet zo dicht mogelijk bij de poort komen, zodat de lengte van de kabels naar de motor (lineaire poortopener) beperkt kan blijven. Maar zoek voor de motorsturing wel een plek uit waar de kans op onnodige stoten of andere nadelige omgevingsinvloeden klein is. Haal de bestaande schroeven uit het kastje van de motorsturing en verwijder het deksel. In de achterzijde van de sturingskast zijn vier gaten voorgedrukt. Prik die met een schroevendraaier door. Plaats de behuizing vervolgens op de juiste plek op de muur van uw draaipoort. Markeer de vier boorpunten. Boor de vier gaten en steek daar de meegeleverde pluggen in. Schroef de behuizing vervolgens met behulp van de meegeleverde schroeven vast. Op de bodem van de behuizing zit een dop. Open deze met een schroevendraaier en gebruik dit gat als doorvoering voor de aansluitkabels. Gebruik de meegeleverde verlengkabel alleen om de motorsturing te testen. Vervang deze kabel na de testfase door een netwerkkabel conform de geldende normen.

 1. flitslicht installeren

Het flitslicht signaleert dat uw draaipoort in beweging is. De ingebouwde antenne van het flitslicht ontvangt het signaal dat de handzender van de opener afgeeft op het moment dat u met die handzender de poort activeert. Monteer het flitslicht op een goed zichtbare plek in de buurt van de poort.

 1. fotocellen bevestigen

De fotocellen signaleren obstakels bij de poort. De zendende fotocel stuurt een infraroodsignaal naar de ontvangende fotocel. Bij onderbreking van het infraroodsignaal geeft de ontvangende fotocel een signaal aan de motorsturing van uw draaipoortopener. Hierdoor stopt de beweging van de poort. Dit voorkomt dat iemand door de poort wordt bekneld of dat de poort wordt beschadigd door een obstakel. Bevestig de twee fotocellen op de staanders/kolommen in de doorgang, zo dicht mogelijk bij de poort. In plaats van een fotocel kan je ook een detectielus aanleggen.

 1. sleutelschakelaar installeren

De sleutelschakelaar maakt het mogelijk om uw draaipoort handmatig te bedienen. U bevestigt dit kastje op de muur waaraan de draaipoort is bevestigd. De unieke en speciale sleutel heeft ook een inbraakwerende functie. De sleutelschakelaar werkt alleen zolang er stroom op de poortopener staat. Bij stroomuitval heeft u de ontgrendelingssleutel nodig. Van deze sleutel worden er twee (inclusief reservesleutel) met de kit meegeleverd.

 1. motorsturing aansluiten

In deze stap sluit u de aansluitkabel van de poortopener aan op het lichtnet en op de bijbehorende accessoires zoals de sleutelschakelaar, de fotocellen, het flitslicht en de ingebouwde antenne van het flitslicht. Met uitzondering van de aansluitkabel hebben alle elektrische aansluitingen een spanning van 24V. Deze kabels kunnen in principe door iedereen worden aangesloten.

 1. motorsturing programmeren.

U kunt nu de verschillende functies en instellingen van uw nieuwe lineaire draaipoortopener gaan programmeren. Zo zijn er parameters voor automatische dichtloop (zodat de poort vanzelf sluit na een bepaalde tijd open te hebben gestaan), motorkracht en een vertraging in de laatste fase van de beweging van de poort. Ook de fotocellen, de handzenders en het flitslicht kunt u op bepaalde functies en voorkeurswaarden instellen.

Heeft u vragen? Stel uw vraag door onderstaand formulier in te vullen! Wij nemen dan z.s.m. contact met u op.