Voor 15:00 besteld, VANDAAG verzonden!

Een kleefmagneet is een elektromagneet. Dit betekent dat de elektrische voeding de kracht van de magneet bepaalt. Elektromagneten van CDVI werken bijzonder efficiënt, omdat ze maar weinig vermogen gebruiken om een grote kracht te ontwikkelen. Deze kracht noemen we houdkracht. Voor een houdkracht van 240 kg is bijvoorbeeld maar 0,6 Watt vermogen nodig. Dit betekent dat de deur of poort nog steeds magnetisch gesloten blijft, wanneer er een kracht van 240 kg op de deur of poort wordt uitgeoefend. Deze tekst geeft antwoord op de volgende vragen:

  • hoe wordt de houdkracht van een kleefmagneet bepaald?
  • wanneer is de houdkracht van een kleefmagneet bekend?
  • wat is de relatie tussen spanning, vermogen, stroom en houdkracht?
  • wat is de standaard houdkracht van een kleefmagneet?

kleefmagneet cdvi

Hoe wordt de houdkracht van een kleefmagneet bepaald?

De houdkracht van een elektronische deurmagneet wordt bepaald met behulp van een collineaire belastingtest. Bij deze test wordt de CDVI elektromagneet vastgezet in een testframe van een deur of poort en een kozijn. Vervolgens wordt op de ankerplaat van de magneet een mechanische kracht uitgeoefend. Dit met als doel om te onderzoeken bij welke kracht de magneet losschiet. Deze kracht wordt geleidelijk opgevoerd en gemeten.

Wanneer is de houdkracht van een kleefmagneet bekend?

Op het moment dat de deurmagneet in de collineaire belastingtest open springt, is de houdkracht bekend. Dan is ook bekend hoeveel elektrisch vermogen er voor deze houdkracht nodig is. De houdkracht is dus de maximale mechanische tegenkracht waartegen de werking van de CDVI elektromagneet bestand is. Dit gegeven is bijvoorbeeld belangrijk in situaties waarin rekening moet worden gehouden met vandalisme of onaangepast gedrag. Denk aan bewoners of gasten die hard aan een deur of poort met kleefmagneet trekken. De houdkracht moet dus groter zijn dan de trek- of duwkracht op de deur of poort zelf. Er moet rekening worden gehouden met alle krachten die op de deur of poort uitgeoefend kunnen worden.

Kleefmagneet opbouw 500 kg met terugmeldcontact

Kleefmagneet opbouw 500 kg met terugmeldcontact
C526004

  • Signalering dmv leds
  • 12 of 24V instelbaar
  • Montagehulpstukken beschikbaar
€ 180,00 excl. btw € 217,80 incl. btw
Bekijk en Bestel >>

Kleefmagneet opbouw 300 kg met terugmeldcontact

Kleefmagneet opbouw 300 kg met terugmeldcontact
C526002

  • Signalering dmv leds
  • 12 of 24V instelbaar
  • Montagehulpstukken beschikbaar
€ 143,00 excl. btw € 173,03 incl. btw
Bekijk en Bestel >>

Wat is de relatie tussen spanning, vermogen, stroom en houdkracht?

Bij een constante stroom is de spanning evenredig met het vermogen. Op zijn beurt is de houdkracht van een elektromagneet evenredig met de spanning. Op het moment dat de houdkracht van een deurmagneet zijn elektromagnetische maximum heeft bereikt, levert een hogere spanning (meer vermogen) geen hogere houdkracht op.

Wat is de standaard houdkracht van een kleefmagneet?

De standaard houdkracht van een CDVI elektromagneet is 180, 300 of 500 kg. De benodigde houdkracht van een deurmagneet is afhankelijk van het gewicht van de deur of poort, de krachten die op de deur of poort uitgeoefend kunnen worden en eventuele speciale eisen in het kader van (brand)veiligheid. In grote en/of hoge gebouwen worden meestal branddeuren met kleefmagneten voorgeschreven. Denk hierbij aan ziekenhuizen, hotels en winkelcentra. Branddeuren gaan de verspreiding van brand en rook in het gebouw tegen.


Gerelateerde items