Voor 15:00 besteld, VANDAAG verzonden!

Een kleefmagneet is een voorziening waarmee een deur of poort:

  • automatisch open wordt gehouden òf
  • automatisch dicht wordt gehouden.

Een deurmagneet werkt op elektriciteit en is dus een elektromagneet. De elektriciteit wekt het magnetisch veld op. Dit magnetisch veld zorgt ervoor dat een deur òf open wordt gehouden òf juist wordt vergrendeld (om deze dicht te houden).

kleefmagneet cdvi


Een kleefmagneet bestaat globaal uit een spoel en een ankerplaat. De spoel is het elektrotechnische gedeelte met kabel. De ankerplaat is een rechthoekig stukje staal; een stalen strip die aan de magneet blijft ‘plakken’. De ankerplaat wordt meestal op het draaiende of schuivende gedeelte gemonteerd, dus op de deur of poort zelf. De spoel wordt op het kozijn of de muur bevestigd. Om een deur of poort met een kleefmagneet dicht te houden, moet de spoel aan het kozijn worden vastgemaakt. Een kleefmagneet houdt een deur of poort open, wanneer de spoel op de muur wordt gemonteerd.

Wanneer er een stroom door de spoel van de deurmagneet wordt gestuurd, wordt deze spoel magnetisch. De spoel trekt dan de ankerplaat aan, waardoor de deur of poort aan het kozijn of de muur wordt vergrendeld. Voor een goede werking van de kleefmagneet is het belangrijk dat de ankerplaat mooi vlak en goed sluitend op de spoel valt.

Een kleefmagneet om deuren open te houden

Deurhoudmagneten zijn kleefmagneten die worden gebruikt om deuren in gangen en trappenhuizen tijdens normale dag- of werkuren open te houden. Dit voorkomt dat de werknemers in een kantoorgebouw of de bewoners van een bejaardentehuis in een gang of trappenhuis steeds deuren moeten openen en sluiten.

Kleefmagneet opbouw 500 kg met terugmeldcontact

Kleefmagneet opbouw 500 kg met terugmeldcontact
C526004

  • Signalering dmv leds
  • 12 of 24V instelbaar
  • Montagehulpstukken beschikbaar
€ 180,00 excl. btw € 217,80 incl. btw
Bekijk en Bestel >>

Kleefmagneet opbouw 300 kg met terugmeldcontact

Kleefmagneet opbouw 300 kg met terugmeldcontact
C526002

  • Signalering dmv leds
  • 12 of 24V instelbaar
  • Montagehulpstukken beschikbaar
€ 143,00 excl. btw € 173,03 incl. btw
Bekijk en Bestel >>

Deuren dicht bij brand

Om de deuren dicht te krijgen, zoals in de nachtsituatie, hoeft alleen de elektriciteit van de openhoudmagneten uitgeschakeld te worden. Hierdoor valt het magnetisch veld weg en slaat de deur weer dicht. Dit gebeurt bijvoorbeeld ook bij een brandalarm. Bij een brandmelding valt automatisch de elektriciteitsvoorziening van de deurhoudmagneten uit. Om de deuren vervolgens mechanisch dicht te laten slaan is wel een deurdranger nodig.

Een kleefmagneet om deuren dicht te houden

Kleefmagneten die worden gebruikt om deuren en poorten dicht te houden werken hetzelfde als openhoudmagneten. Het verschil is alleen dat de spoel van de elektromagneet nu niet op de muur, maar op het kozijn wordt gemonteerd.
Dit is bijvoorbeeld het geval bij nooddeuren. Een nooddeur mag in een normale situatie niet als in- of uitgang worden gebruikt. De kleefmagneet zorgt ervoor dat deze deur dan dicht blijft en niet handmatig geopend kan worden.
Het vergrendelen van deuren met behulp van elektromagneten kan ook nodig zijn om een gebouw goed te kunnen beveiligen, in combinatie met een toegangscontrolesysteem.

Deuren open bij brand

Soms moet een deur bij een brand niet dicht, maar juist open. Zoals deuren op vluchtroutes en van nooduitgangen. De brandmeldinstallatie zorgt er bij een brandmelding voor dat kleefmagneten die vlucht- en nooddeuren dicht houden geen stroom meer krijgen, zodat ze gewoon open kunnen.