Voor 15:00 besteld, VANDAAG verzonden!

Heeft u een draaipoort met twee vleugels die niet langer dan 1,8 meter zijn? Dan biedt de knikarm poortopener van BYOU een ideale oplossing om die te automatiseren. Met deze gemakkelijk te installeren en geluidsarme poortopener hoeft u niet langer uw auto uit om uw hek te openen of sluiten. De poortvleugels zwenken uitnodigend voor u open zodra u uw erf oprijdt en sluiten daarna uw oprit weer hermetisch af. Hierna wordt uitgelegd hoe u de knikarm opener van BYOU zelf kunt installeren.

Poortopener kit BEN 24V knikarm (10 sec)

Poortopener kit BEN 24V knikarm (10 sec)
9591800

 • Voor kolommen tot 36 cm.
 • Sturing in motor verwerkt
 • Snel open, 10 seconden
€ 958,72 excl. btw € 1.160,05 incl. btw
Bekijk en Bestel >>

Poortopener kit PRETTY knikarm

Poortopener kit PRETTY knikarm
BYOU02

 • Voor kolommen tot 36 cm.
 • Sturing in motor verwerkt
 • Voor intensief gebruik

Regular Price € 768,00 excl. btw

€ 665,00 excl. btw € 804,65 incl. btw
Bekijk en Bestel >>

Poortopener kit PREMIER45E knikarm

Poortopener kit PREMIER45E knikarm
9591900

 • Voor grote kolommen
 • Stevige stalen knikarm
 • Sterke 230V motor
€ 1.323,02 excl. btw € 1.600,85 incl. btw
Bekijk en Bestel >>

ZELF EEN KNIKARM POORTOPENER INSTALLEREN?

U kunt de installatie van een knikarm opener natuurlijk overlaten aan de leverancier van uw draaipoort. Wanneer u een nieuwe draaipoort op uw oprit laat plaatsen, ligt dat misschien ook wel voor de hand. Maar wanneer die poort er al staat, kunt u net zo gemakkelijk een lineaire opener via internet bestellen en die zelf installeren. Portacon levert complete automatiseringskits voor draai- en schuifpoorten. U kunt hiermee relatief eenvoudig zelf een poortopener monteren. Raadpleeg voordat u een poortopener gaat installeren altijd eerst de bijbehorende handleiding. U treft hierna het stappenplan aan voor de installatie van een automatische knikarm draaipoortopener. Het stappenplan is afkomstig uit de montagehandleiding van de BYOU PRETTY, een automatiseringskit voor draaipoorten die wordt geleverd door Portacon.

Poortopener knikarm 1 680x250 WEB

STAPPENPLAN VOOR DE INSTALLATIE VAN EEN KNIKARM POORTOPENER

De BYOU PRETTY is een doe-het-zelf-kit voor de automatiseren van je poort van draaipoorten. Deze kit bestaat uit twee elektromechanische knikarm draaipoortopeners met dubbelzijdige blokkering (24Vdc gelijkstroom). Deze knikarm openers zijn geschikt voor draaipoorten met vleugels tot 1,8 meter lengte en kolommen (staanders) met een breedte van minimaal 15 en maximaal 36 centimeter. Met dank aan de handige kabelinvoer is de PRETTY relatief gemakkelijk te plaatsen. Twee andere voordelen van deze knikarm opener: hij is ontworpen voor intensief gebruik en maakt weinig geluid. De automatiseringskit van BYOU uit de volgende onderdelen:

 • PRETTY A: elektromechanische motor met motorsturing en aansluitkabel voor voeding
 • PRETTY B: elektromechanische motor zonder motorsturing
 • set gebogen armen
 • set rechte armen
 • set bevestigingssteunen voor aan de poort
 • pluggen en schroeven voor het bevestigen van accessoires zoals het flitslicht, de sleutelschakelaar en de fotocellen
 • flitslicht met ingebouwde antenne
 • set fotocellen voor muurbevestiging (zender en ontvanger)
 • set beschermkappen met bevestigingsschroeven
 • ontgrendelingssleutels voor handbediening
 • bevestigingsmateriaal voor de knikarmen
 • set verstelbare eindstops met bevestigingsschroeven, ringen en moeren
 • twee 2-kanaals handzenders

U kunt deze draaipoortopener aan de hand van de volgende stappen zelf monteren:

 1. motor en steunen bevestigen

Schroef de behuizing (beschermkap) van de motoren los en haal die van de motoren af. Onderaan beide motoren zit een bevestigingsbeugel met voorgeboorde gaten. Bevestig de motoren via deze beugel aan uw beide poortstaanders. De schroeven en pluggen die u hierbij nodig heeft, zijn niet meegeleverd. Kies het bevestigingssysteem dat het beste bij het materiaal van uw poortstaanders past. Voor de bevestiging van de knikarm aan de poortvleugels treft u in de kit twee steunen aan. Monteer die steunen aan uw poortvleugels. Doe dit met een bevestigingssysteem dat bij het materiaal en de constructie van uw poortvleugels past. De plek waar de bevestigingssteun van de motor op uw poortstaander en die van de knikarm op uw poortvleugel moet komen, is afhankelijk van de gewenste openingshoek en van de afstand tussen het scharnier van de poortvleugel en de voorkant van de staander. Monteer de motor minimaal 25 centimeter boven de grond en zorg ervoor dat de bevestigingsbeugel recht boven de elektrische aansluiting zit. U kunt de installatiehoogte van de motor eventueel verlagen tot 14 centimeter boven de grond, maar dan moet u de knikarm en de afdekkap opnieuw monteren. Lijn de bevestiging van motor en knikarm met behulp van een waterpas horizontaal uit en markeer de boorgaten.

 1. knikarmen aan de motoren bevestigen

De knikarm bestaat per poortopener uit één rechte en één gebogen arm. Steek eerst de bevestigingspen in het daarvoor bestemde gat in de motoras. Let er hierbij op dat deze pen aan beide kanten van de as ongeveer evenveel uitsteekt. Monteer nu de rechte arm aan de motoras. Schuif hem met het gat over de as en druk hem aan tot op de pen. Zet de arm daarna vast met behulp van de meegeleverde borgmoer en de bijbehorende ringen. U kunt de knikarm nu compleet maken door de gebogen arm aan de rechte arm te bevestigen. Het daarvoor bestemde uiteinde van de gebogen arm valt precies binnen de opening van de rechte arm. Steek de hiervoor bestemde bevestigingspen vervolgens door het scharnierpunt van beide armen en blokkeer deze pen met behulp van de daarvoor bestemde ring.

 1. knikarmen aan de poortvleugels monteren

Om de knikarmen te kunnen bevestigen aan de daarvoor bestemde steunen op de poortvleugels, moet u de beide motoren eerst handmatig vrijgeven. U kunt de knikarmen dan vrij bewegen. Ontgrendel de motor met behulp van de hiervoor bestemde ontgrendelingssleutel. Het sleutelgat zit aan de voorkant van de afdekkap, onder het klepje met het logo van BYOU. Draai de sleutel ongeveer 180° naar rechts om de knikarm vrij te geven. Plaats de vrije uiteinde van de knikarm met het gat in de bevestigingsbeugel aan de poortvleugel. Zet de knikarm vervolgens vast met de daarvoor bestemde borgpen. Steek die pen door de twee gaten van de beugel en het gat van de knikarm. Zet de pen daarna met de bijbehorende ring aan de onderkant van de beugel vast. De knikarm is nu geborgd en kan niet uit de beugel schieten.  

 1. handmatig de werking van de opener controleren

Nu de motor met de knikarm aan zowel de staander als aan de poortvleugel is bevestigd, kunt u handmatig controleren of die over de hele scharnierbeweging regelmatig en soepel beweegt. Controleer eerst met behulp van een waterpas of de knikarmen volledig horizontaal zijn geplaatst. Wanneer de bevestiging van de knikarm motor aan de poortstaander en de poortvleugel verkeerd is uitgelijnd, is de knikarm niet waterpas. Dit heeft als risico dat de knikarm niet goed functioneert en er een breuk ontstaat. Zie stap 1 en de montagehandleiding voor de juiste uitlijning en bevestiging van de knikarm motor op uw draaipoort. Voer deze stap indien nodig opnieuw uit wanneer de knikarm niet waterpas is.   We gaan ervan uit dat u de motoren nog in de vrijloop heeft staan. U heeft die immers in stap 3 ontgrendeld. Controleer voor alle zekerheid of de ontgrendelingssleutel in de juiste stand staat. Wanneer beide motoren inderdaad vrijgegeven zijn, draait u beide poortvleugels helemaal open en dicht. Controleer of beide knikarmen soepel scharnieren en niet in aanraking komen met obstakels. Een draaipoort met twee poortvleugels kan alleen goed functioneren wanneer er een middenaanslag op de oprit is aangebracht. Controleer of die bij het sluiten van beide poortvleugels goed functioneert. Een goed functionerende middenaanslag zorgt ervoor dat de poortvleugels bij het sluiten op tijd stoppen. Beide poortvleugels vallen dan mooi op één lijn tegen elkaar dicht. Heeft u geen middenaanslag, bijvoorbeeld omdat de constructie van uw poort dat niet toelaat? Monteer dan als alternatief de verstelbare eindstops die met de kit BYOU PRETTY zijn meegeleverd. Ga naar stap 5. Heeft u een middenaanslag en vindt u het daarom niet nodig om de eindstops te gebruiken? Ga dan naar stap 6. 

 1. mechanische eindstops bevestigen

Schroef eerst de behuizing van de motoren los en verwijder de afdekkap. U heeft nu zicht op de reeks gaten in de bodemplaat van de motor. Deze gaten zijn aangebracht in een cirkel rond de motoras. Zet nu de poortvleugel in de positie waarin die bij het sluiten moet stoppen. Markeer de bijbehorende positie van de arm op de bodemplaat van de motor. Monteer nu de eindstop op die plek onderaan de bodemplaat waarop de arm precies in die positie bij het sluiten van de poortvleugel wordt tegengehouden. Gebruik de gaten om de eindstop zo nauwkeurig mogelijk op de juiste plek te bevestigen en schroef hem vervolgens met de bijgeleverde schroeven, ringen en moeren vast. Controleer de juiste positie van de eindstop door de poort handmatig te openen en sluiten. Verstel indien nodig de eindstop. Bent u tevreden over het resultaat? Schroef dan de beschermkap weer op de motor van de poortopener.

 1. flitslicht installeren

Het flitslicht signaleert dat uw draaipoort in beweging is. De ingebouwde antenne van het flitslicht ontvangt het signaal dat de handzender van de opener afgeeft op het moment dat u met die handzender de poort activeert. Monteer het flitslicht op een goed zichtbare plek in de buurt van de poort. Bijvoorbeeld bovenop de staander.

 1. fotocellen bevestigen

De fotocellen signaleren obstakels bij de poort. De zendende fotocel stuurt een infraroodsignaal naar de ontvangende fotocel. Bij onderbreking van het infraroodsignaal geeft de ontvangende fotocel een signaal aan de motorsturing van uw draaipoortopener. Hierdoor stopt de beweging van de poort. Dit voorkomt dat iemand door de poort wordt bekneld of dat de poort wordt beschadigd door een obstakel. Bevestig de twee fotocellen op de staanders/kolommen in de doorgang, zo dicht mogelijk bij de poort. Ook kan je in plaats van een fotocel een detectielus aanleggen.

 1. sleutelschakelaar installeren

De sleutelschakelaar maakt het mogelijk om uw draaipoort handmatig te bedienen. U bevestigt dit kastje op de muur waaraan de draaipoort is bevestigd. De unieke en speciale sleutel heeft ook een inbraakwerende functie. De sleutelschakelaar werkt alleen zolang er stroom op de poortopener staat. Bij stroomuitval heeft u de ontgrendelingssleutel nodig. Van deze sleutel worden er twee (inclusief reservesleutel) met de kit meegeleverd.

 1. motorsturing aansluiten

In deze stap sluit u de aansluitkabel van de poortopener aan op het lichtnet en op de bijbehorende accessoires zoals de sleutelschakelaar, de fotocellen, het flitslicht en de ingebouwde antenne van het flitslicht. Met uitzondering van de aansluitkabel hebben alle elektrische aansluitingen een spanning van 24V. Deze kabels kunnen in principe door iedereen worden aangesloten. Bij de BYOU PRETTY zit de motorsturing in het bovenste gedeelte van de motor. Om hier toegang toe te krijgen, moet u eerst de behuizing van de motor losmaken. Op de plaats waar de verbindingskabels de behuizing inkomen, zijn twee gaten aangebracht. De rubberen afdichting van deze gaten kunt u wegsnijden om ruimte te maken voor het doorvoeren van flexibele kabelbuizen. Sluit de kabels in de behuizing in ieder geval op zo’n manier aan, dat ze daar op de juiste plek blijven zitten. De motorsturing is voorzien van een klembord. Dit helpt u bij het maken van de verbindingen. De voedingskabel die met de motor is meegeleverd, mag u alleen gebruiken om de installatie te testen. Een deskundige moet deze vervangen door een vaste kabel die aan de geldende normen voldoet.

 1. motorsturing programmeren.
U kunt nu de verschillende functies en instellingen van uw nieuwe knikarm draaipoortopener gaan programmeren. Zo zijn er parameters voor automatische dichtloop (zodat de poort vanzelf sluit na een bepaalde tijd open te hebben gestaan), motorkracht en een vertraging in de laatste fase van de beweging van de poort. Ook de fotocellen, de handzenders en het flitslicht kunt u op bepaalde functies en voorkeurswaarden instellen. Heeft u vragen? Stel uw vraag door onderstaand formulier in te vullen! Wij nemen dan z.s.m. contact met u op.