Voor 15:00 besteld, VANDAAG verzonden!

Wil je bepaalde deuren altijd open of juist dicht houden? Dan kun je dat eenvoudig regelen met een magneetslot. Een magneetslot wordt ook wel een kleefmagneet of elektromagneet genoemd. Een magneetslot bestaat uit een ankerplaat en een spoel. De spoel sluit je aan op de sturingsunit, het toegangscontrolesysteem of de pulsgever van de deur of poort. Zodra de stroom door de spoel loopt, wekt die een elektromagnetisch veld op. Dat elektromagnetische veld zorgt ervoor dat de deur of poort hermetisch in dezelfde stand blijft staan: open of dicht.

Je monteert de ankerplaat meestal op de deur zelf en de spoel op het kozijn of de muur. Wil je met een magneetslot de deur dicht houden? Monteer de spoel dan op het kozijn. Moet de deur juist open blijven? Dan monteer je de spoel op de muur waar de deur naartoe draait. Zodra de ankerplaat de spoel (magneet) op het kozijn of de muur raakt, blijft de deur daaraan vastzitten.

Een magneetslot zorgt ervoor dat de deur op de ankerplaat blijft kleven. Vandaar de term kleefmagneet. Het is dus een elektronisch slot, maar dan zonder mechanische vergrendeling. Het magnetisch veld is zo sterk dat het je niet handmatig lukt om de deur in beweging te krijgen.

 

Magneetslot en toegangsautomatisering

Denk voordat je kleefmagneten toepast goed na over de werking ervan in allerlei situaties, zoals bijvoorbeeld bij brand. En wil je deuren met een kleefmagneet alleen open of dicht houden, of ook automatiseren en beveiligen? Er zijn verschillende oplossingen voor automatisering en beveiliging waarbij magneetsloten meer of minder functioneel zijn. In combinatie met andere voorzieningen zoals pulsgevers en deurdrangers kunnen magneetsloten in jouw woning of gebouw een uitstekende oplossing bieden. Maar dat hangt sterk van de situatie af.  Soms zijn andere oplossingen handiger. Het toegankelijk maken en beveiligen van gebouwen is altijd maatwerk, omdat elk gebouw anders is. Als specialist in toegangsautomatisering denkt Portacon graag met je mee.

 

Met een magneetslot deuren open of dicht houden

Je kunt goede redenen hebben om een deur zoveel mogelijk open of dicht te houden. Wanneer jouw personeel vaak met een steek- of palletwagen door een deur moet, is het niet handig om die steeds handmatig open en dicht te moeten doen. Een magneetslot is dan een eenvoudige oplossing om de deur vast te zetten aan de muur, zodat die standaard open blijft staan. Heb je een deur die je liever standaard dicht houdt, bijvoorbeeld vanwege hygiënische redenen? Of om een ruimte onder overdruk te houden, zoals in ziekenhuizen vaak voorkomt? Ook dan biedt het magneetslot uitkomst.

 

Magneetslot en automatische ontgrendeling

Deuren die je met een magneetslot standaard dicht houdt, moeten natuurlijk wel bruikbaar blijven. Medisch personeel moet een hermetisch afgesloten ruimte zoals een (operatie)kamer onder overdruk immers wel kunnen betreden als dat nodig is. Dat kan eenvoudig worden geregeld met een handzender, drukknop of andere pulsgever waarmee je de elektriciteit van het magneetslot tijdelijk uitschakelt. Het elektromagnetisch veld werkt dan even niet meer. De puls die het stroomcircuit onderbreekt werkt tijdelijk; na korte tijd staat de spoel van de kleefmagneet weer onder stroom en zorgt het elektromagnetisch veld ervoor dat de deur opnieuw wordt vergrendeld. Dichte deuren met magneetsloten kun je dus met behulp van een pulsgever automatisch ontgrendelen.

 

Magneetslot en toegangscontrole

Om een met een magneetslot vergrendelde deur weer te kunnen openen of sluiten, moet de elektriciteit die door de spoel loopt worden onderbroken. Deze elektrische aansturing maakt met magneetsloten uitgeruste deuren geschikt om in een toegangscontrolesysteem op te nemen. Dit geldt voor alle deuren met elektronische sloten. Wil je dat een deur alleen kan worden geopend met een persoonlijke code, pas of kaart? Dan kun je daar een magneetslot voor gebruiken. Je koppelt de kleefmagneet dan aan codepaneel, pas- of kaartlezer die als pulsgever werkt. Wanneer dat kastje de pincode of barcode herkent, zorgt een puls ervoor dat het stroomcircuit van het magneetslot wordt onderbroken. Het elektromagnetische veld valt hierdoor weg en de deur kan handmatig worden geopend.

 

Magneetslot en brandveiligheid

Bij brand moeten branddeuren automatisch dichtgaan en vluchtdeuren altijd open kunnen. Branddeuren zitten in de brandwerende scheiding tussen twee brandcompartimenten. Die scheiding zorgt ervoor dat de brand zich pas na bijvoorbeeld 30 of 60 minuten kan uitbreiden naar een aangrenzend compartiment. Vluchtdeuren zitten op de route tussen de brandruimte en de plaats waar de aanwezigen bij een ontruiming veilig het gebouw kunnen verlaten.

Bij een brand moeten branddeuren en vluchtdeuren met magneetsloten worden aangestuurd door de brandmeldinstallatie. Gebeurt dit niet, dan blijven mogelijk branddeuren met magneetsloten bij brand open staan, terwijl vluchtdeuren met magneetsloten misschien juist vergrendeld blijven. Om dit risico te voorkomen schakelt de brandmeldinstallatie de stroomtoevoer naar de kleefmagneten uit. Vluchtdeuren met kleefmagneten worden hierdoor automatisch ontgrendeld. Branddeuren met kleefmagneten slaan dan automatisch dicht, wanneer ze zijn voorzien van een deurdranger die de deur van de muur naar het kozijn trekt. Is in jouw gebouw een brandmeldinstallatie niet verplicht of in ieder geval niet aanwezig? Los de automatische ontgrendeling van magneetsloten bij brand dan op een andere manier op. Zo kun je bij deuren met magneetsloten een handbrandmelder installeren. Bij brand sla je de handbrandmelder in, waarna het magneetslot automatisch ontgrendelt.

 

Magneetslot met advies van Portacon

Bij Portacon kun je voor verschillende soorten magneetsloten en andere elektrische sloten terecht. We hebben zowel magneetsloten voor binnengebruik als voor buitengebruik in ons assortiment. En ook andere toegangstechnieken die nodig kunnen zijn om deuren met magneetsloten in allerlei situaties goed te laten functioneren, te automatiseren of beveiligen. Wij adviseren jou graag over de manier waarop jij jouw gebouw toegankelijk en veilig kunt maken.

Kleefmagneet opbouw 500 kg met terugmeldcontact

Kleefmagneet opbouw 500 kg met terugmeldcontact
C526004

  • Signalering dmv leds
  • 12 of 24V instelbaar
  • Montagehulpstukken beschikbaar
€ 180,00 excl. btw € 217,80 incl. btw
Bekijk en Bestel >>

Kleefmagneet opbouw 300 kg met terugmeldcontact

Kleefmagneet opbouw 300 kg met terugmeldcontact
C526002

  • Signalering dmv leds
  • 12 of 24V instelbaar
  • Montagehulpstukken beschikbaar
€ 143,00 excl. btw € 173,03 incl. btw
Bekijk en Bestel >>


NOG VRAGEN, NEEM DAN CONTACT MET ONS OP:

Op werkdagen zijn we bereikbaar van 8:00 - 17:00 uur.

Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Tel: 0548-542590

 

Stel uw vraag