Voor 15:00 besteld, VANDAAG verzonden!

Met dank aan de moderne elektronica gaan veiligheid en gemak bij toegangs- en parkeerbeheersteeds vaker hand in hand.Poortopenersverkeerspalen en slagbomen zijn nog steeds noodzakelijk om onbevoegdebuiten te houden of het parkeren in goede banen te leidenMaar je hebt geen personeel meer nodig om deze buiteninstallaties te bedienen. Geef je gebruikers van jouw installaties voor toegangs- en parkeerbeheer een handzender of app voor hun smartphone en ze kunnen zelf de poort openen, de slagboom omhoog laten gaan of de verkeerspaal de grond in laten zakken. Hierdoor wordt het ook voor particulieren aantrekkelijker om hun privéterrein met behulp van een poortopener of slagboom veilig af te schermen van de straat. Zoals je er misschien al lang aan bent gewend om je garagedeur met een vingerdruk op je telefoon te openen. 

Maar waar laat je eigenlijk alle elektronica die je voor de aansturing van je buiteninstallaties nodig hebt? Hoe meer buiteninstallaties, hoe meer kabels, zekeringen en schakelingen er in en rond je gebouw of woning liggen. Hoe berg je die onderdelen netjes en veilig op, voor zover ze onbeschermd boven de grond liggen? Je kunt overwegen om een extra groep in de meterkast van je woning of bedrijf te installeren. Maar meestal is het efficiënter en overzichtelijker om de binnen- en buitenelektra gescheiden te houden. Kies daarom voor een meterkast of schakelkast op een centrale plek op je buitenterrein. Vanuit die plek kun je alle buiteninstallaties elektronisch laten aansturen.

Straatkast RVS RAL6009 incl. sokkel - middel

Straatkast RVS RAL6009 incl. sokkel - middel
407435

 • Kleur: RAL 6009
 • 1100x435x265 mm (hxbxd)
 • Incl. slot en sleutel
€ 480,90 excl. btw € 581,89 incl. btw
Bekijk en Bestel >>

Straatkast RVS RAL 9005 incl. sokkel - middel

Straatkast RVS RAL 9005 incl. sokkel - middel
409435

 • Kleur: RAL 9005
 • 1100x435x265 mm (hxbxd)
 • Incl. slot en sleutel
€ 480,90 excl. btw € 581,89 incl. btw
Bekijk en Bestel >>

Straatkast RVS incl. sokkel - groot

Straatkast RVS incl. sokkel - groot
400580

 • Kleur: RAL 7037
 • 1250x580x238 mm (hxbxd)
 • Incl. slot en sleutel
€ 642,60 excl. btw € 777,55 incl. btw
Bekijk en Bestel >>

Een schakelkast buiten voor alle buitenelektronica

Kabels, snoeren, zekeringen, schakelingen, modems, sensoren, antennes, stekkers: een installatie voor parkeerbeheer of toegangsbeveiliging zoals een poortopener of slagboom kan uit een groot aantal elektronische onderdelen bestaan. Het aantal componenten neemt toe naarmate het aantal accessoires van de installatie groter is. Denk bij deze accessores bijvoorbeeld aan:

Wanneer u een buiteninstallatie met bijbehorende accessoires bestelt, krijgt u niet standaard een schakelkast meegeleverd om de bovengrondse elektronische componenten netjes en veilig op te bergen. Laat u de montage aan een installateur over, dan kan die meestal wel voor een dergelijke oplossing zorgen. Maar wanneer u een doe-het-zelf-pakket of montagekit bestelt omdat u de poortopener, slagboom of verkeerspaal zelf wilt installeren, moet u zelf zorgdragen voor een straatkast waarin u alle buitenelektronica kunt opbergen.

Straatkast_Portacon.jpg

Laat een schakelkast buiten meeleveren door Portacon

Als totaalleverancier van installaties voor toegangs- en parkeerbeheer heeft Portacon alles in huis wat u nodig heeft om zo’n installatie met succes zelfstandig te installeren, te gebruiken en te onderhouden. Daarom is het voor ons vanzelfsprekend om de behuizing van de elektrotechnische  aansturing van buiteninstallaties op voorraad te hebben. Met één muisklik in onze webshopof met één mailtje of telefoontje naar onze servicedesk kunt u die behuizing bestellen. Die behuizing noemen we een stroomkast, elektrakast, straatkast, schakelkast of meterkast. 

Deze termen betekenen allemaal hetzelfde: een eenvoudige, maar doeltreffende behuizing van de elektrotechnische aansturing van uw buiteninstallaties. Een straatkast of schakelkast is dus de buitenvariant van de meterkastin uw woning.

Een schakelkast buiten van Portacon

De roestvrijstalen (rvs) schakelkasten van Portacon zijn beschikbaar in drie afmetingen en drie kleuren. Met twee handige uitsparingen voor de ondergrondse kabeldoorvoeringen. Met een rvs schakelkast buiten van Portacon kunt u de elektrotechnische onderdelen van een slagboom, poortopener of verkeerspaal netjes en veilig op uw terrein opbergen. 

Met een schakelkast van Portacon beschermt u de bovengrondse elektronica van uw buiteninstallaties tegen weersinvloeden zoals regen, sneeuw en extreme temperaturen. Maar ook tegen vandalisme en diefstal, met dank aan de afsluitbare voorplaat van een schakelkast buiten van Portacon. 

Ga naar Portacon om na te gaan welke schakelkast het beste bij uw buiteninstallatie(s) past.

Straatkast RVS RAL6009 incl. sokkel - middel

Straatkast RVS RAL6009 incl. sokkel - middel
407435

 • Kleur: RAL 6009
 • 1100x435x265 mm (hxbxd)
 • Incl. slot en sleutel
€ 480,90 excl. btw € 581,89 incl. btw
Bekijk en Bestel >>

Straatkast RVS RAL 9005 incl. sokkel - middel

Straatkast RVS RAL 9005 incl. sokkel - middel
409435

 • Kleur: RAL 9005
 • 1100x435x265 mm (hxbxd)
 • Incl. slot en sleutel
€ 480,90 excl. btw € 581,89 incl. btw
Bekijk en Bestel >>

Straatkast RVS incl. sokkel - groot

Straatkast RVS incl. sokkel - groot
400580

 • Kleur: RAL 7037
 • 1250x580x238 mm (hxbxd)
 • Incl. slot en sleutel
€ 642,60 excl. btw € 777,55 incl. btw
Bekijk en Bestel >>

Hoe moet je een schakelkast aansluiten?

Het aansluiten van een schakelkast is een essentieel proces dat zorgvuldigheid en aandacht vereist. Een schakelkast vormt immers het centrale punt waarop alle elektrische circuits van een systeem samenkomen. Of het nu gaat om slagbomen, poortopeners of andere toegangs- en beveiligingssystemen, een correct aangesloten schakelkast zorgt voor een soepele en veilige werking. Op de pagina nemen we je mee door de stappen die nodig zijn om een schakelkast correct aan te sluiten.

De voorbereiding

Voordat je begint met het aansluiten, is het van cruciaal belang dat je voorbereid bent. Dit houdt in:

 • Zorg dat de stroomtoevoer naar de locatie van de schakelkast is uitgeschakeld om veilig te kunnen werken.
 • Identificeer en label alle kabels en draden die in de schakelkast moeten worden aangesloten.
 • Zorg voor het juiste gereedschap, zoals schroevendraaiers, tangen en striptangen.

De aansluiting

 1. Open de schakelkast: Meestal zijn er schroeven, een sleutel of klemmen die je kunt gebruiken om de deur of het paneel van de schakelkast te openen.
 2. Bepaal de lay-out: Voordat je draden en kabels aansluit, is het nuttig om een duidelijke lay-out in de kast te hebben. Waar komen de hoofdstroomonderbrekers? Waar worden de relais of zekeringen geplaatst?
 3. Voer de kabels in: De meeste schakelkasten hebben specifieke punten waar kabels en draden kunnen worden ingevoerd, vaak met rubberen afdichtingen om ze te beschermen tegen vocht en vuil.
 4. Sluit de draden aan: Begin met het aansluiten van de hoofdstroomkabels op de hoofdstroomonderbreker of de hoofdschakelaar. Zorg ervoor dat alle verbindingen stevig en veilig zijn. Gebruik vervolgens labels om aan te geven welke draad waar naartoe gaat, dit maakt toekomstig onderhoud gemakkelijker.

Belangrijke aandachtspunten

Bij het aansluiten van een schakelkast zijn er enkele belangrijke punten om in gedachten te houden:

 • Veiligheid eerst: Werk altijd met de stroom uitgeschakeld en gebruik geïsoleerd gereedschap.
 • Dubbelcheck: Controleer alle aansluitingen voordat je de stroom weer inschakelt. Een kleine fout kan leiden tot kortsluiting of schade.
 • Houd het netjes: Een goed georganiseerde schakelkast maakt diagnose en onderhoud in de toekomst veel eenvoudiger.

Conclusie

Het correct aansluiten van een schakelkast is van groot belang voor de algehele functionaliteit en veiligheid van elk systeem. Door de bovenstaande stappen en aandachtspunten te volgen, kun je ervoor zorgen dat je schakelkast efficiënt en veilig functioneert. Voor alle benodigdheden op het gebied van schakelkasten en toegangstechniek is Portacon jouw betrouwbare partner.

Wat kost een schakelkast?

Schakelkasten vormen een belangrijk onderdeel van vele elektrische systemen en installaties. Ze beschermen elektronische componenten tegen externe factoren zoals vocht, stof en mechanische schade, terwijl ze tegelijkertijd zorgen voor een ordelijke en veilige aansluiting van verschillende circuits. Maar wat zijn nu de kosten van zo'n schakelkast? In dit artikel gaan we dieper in op de factoren die de prijs van een schakelkast bepalen en wat je kunt verwachten wanneer je investeert in een kwaliteitsschakelkast via Portacon.

De bepalende factoren voor de prijs

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de kosten van een schakelkast. Hier zijn enkele van de belangrijkste:

 1. Materiaal: Schakelkasten kunnen van verschillende materialen worden gemaakt, waaronder staal, roestvrij staal, aluminium en kunststof. Het type materiaal heeft een directe invloed op de kosten.
 2. Afmetingen: Grotere schakelkasten vereisen meer materiaal en zijn daarom vaak duurder dan hun kleinere tegenhangers.
 3. Uitrusting en functies: Sommige schakelkasten zijn uitgerust met vaste fundatie.
 4. Certificering: Schakelkasten die voldoen aan specifieke normen of certificeringen kunnen duurder zijn vanwege de extra tests en kwaliteitscontroles die ze ondergaan.
 5. Maatwerk: Speciaal ontworpen (denk aan speciale kleurcoating) of op maat gemaakte schakelkasten kunnen hogere kosten met zich meebrengen.

Gemiddelde prijsranges

 • Standaard schakelkasten: De schakelkasten worden aangeboden vanaf €288 euro excl. De behuizingen voor deze kasten worden aangeboden vanaf €24 euro excl.
 • Gespecialiseerde of gecertificeerde schakelkasten: De prijzen voor deze kasten liggen vaak tussen de €1.000 en €5.000, afhankelijk van de specificaties en functies.
 • Maatwerk schakelkasten: Afhankelijk van de eisen en specificaties kunnen deze kasten meer dan €5.000 kosten.

Investeer in kwaliteit met Portacon

Bij Portacon begrijpen we dat elke installatie uniek is. Daarom bieden we een breed scala aan schakelkasten aan die passen bij diverse toepassingen, van eenvoudige beschermende behuizingen tot hoogwaardige gespecialiseerde systemen voor uitdagende omgevingen. Ons aanbod bevat zowel standaard als maatwerk oplossingen, waardoor je altijd de juiste schakelkast voor jouw behoeften vindt.

Conclusie

De kosten van een schakelkast kunnen aanzienlijk variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals materiaal, grootte, functies en certificering. Door te investeren in een kwaliteitsschakelkast zorg je niet alleen voor de veiligheid van je elektrische systemen, maar verleng je ook hun levensduur. Bij Portacon helpen we je graag bij het vinden van de perfecte schakelkast die past bij jouw budget en vereisten.

Straatkast RVS RAL6009 incl. sokkel - middel

Straatkast RVS RAL6009 incl. sokkel - middel
407435

 • Kleur: RAL 6009
 • 1100x435x265 mm (hxbxd)
 • Incl. slot en sleutel
€ 480,90 excl. btw € 581,89 incl. btw
Bekijk en Bestel >>

Straatkast RVS RAL 9005 incl. sokkel - middel

Straatkast RVS RAL 9005 incl. sokkel - middel
409435

 • Kleur: RAL 9005
 • 1100x435x265 mm (hxbxd)
 • Incl. slot en sleutel
€ 480,90 excl. btw € 581,89 incl. btw
Bekijk en Bestel >>

Straatkast RVS incl. sokkel - groot

Straatkast RVS incl. sokkel - groot
400580

 • Kleur: RAL 7037
 • 1250x580x238 mm (hxbxd)
 • Incl. slot en sleutel
€ 642,60 excl. btw € 777,55 incl. btw
Bekijk en Bestel >>

NOG VRAGEN, NEEM DAN CONTACT MET ONS OP:

Op werkdagen zijn we bereikbaar van 8:00 - 17:00 uur.

Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Tel: 0548 - 725 381

VEELGESTELDE VRAGEN

Een schakelkast is een essentieel onderdeel van veel technische en industriële systemen. Deze kasten dienen als het centrale punt waar elektrische circuits worden gecontroleerd, beveiligd en beheerd. In dit artikel duiken we dieper in wat een schakelkast precies is, waar het voor dient en hoe het relevant kan zijn voor bedrijven.

De basis van een schakelkast

Een schakelkast, ook wel bekend als een besturingskast of verdeelkast, is in wezen een veilige behuizing voor elektrische componenten. Het dient meerdere doelen:

 • Het beschermt elektrische componenten tegen externe factoren zoals stof, vocht en mechanische beschadigingen.
 • Het biedt een georganiseerde ruimte waarin elektrische bedrading en componenten kunnen worden ondergebracht.
 • Het zorgt voor veiligheid door te voorkomen dat onbevoegde personen toegang krijgen tot gevaarlijke elektrische onderdelen.

Componenten en indeling

Binnenin een schakelkast vindt men een verscheidenheid aan elektrische componenten. De specifieke inhoud varieert op basis van het doel van de kast, maar veelvoorkomende componenten zijn:

 • Schakelaars en relais: voor het regelen van elektrische stromen.
 • Zekeringen en stroomonderbrekers: ter bescherming tegen overbelasting of kortsluiting.
 • Transformatoren: voor het aanpassen van elektrische spanningen.
 • Verbindingspunten: om verschillende circuits met elkaar te verbinden.

Relevantie voor toegangstechniek en beveiliging

Of het nu gaat om slagbomen, poortopeners of andere geavanceerde toegangssystemen, de elektronica die deze apparaten aandrijft, moet ergens worden gehuisvest. Hier komt de schakelkast om de hoek kijken. In toegangssystemen is het van essentieel belang dat alle componenten feilloos samenwerken. Een goed ontworpen en geïmplementeerde schakelkast zorgt voor een soepele werking van het gehele systeem, minimaliseert het risico op storingen en waarborgt een lange levensduur van de componenten.

Conclusie

Een schakelkast is meer dan alleen een metalen of kunststof behuizing gevuld met elektrische componenten. Het is het kloppende hart van vele systemen, waaronder die in de wereld van toegangstechniek en beveiliging. Een correct ontworpen, geïnstalleerde en onderhouden schakelkast kan het verschil betekenen tussen een efficiënt, betrouwbaar systeem en een systeem dat vatbaar is voor storingen. Voor alle behoeften op het gebied van toegangstechniek en gerelateerde componenten, waaronder schakelkasten, is Portacon de vertrouwde partner.

Schakelkasten vormen het kloppend hart van veel technische en industriële systemen. Ze dienen als centraal punt waar elektrische circuits worden gecontroleerd, beveiligd en beheerd. In dit artikel verkennen we de verschillende toepassingen en het belang van schakelkasten.

Belangrijke functies van een schakelkast

Schakelkasten hebben meerdere functies, maar de voornaamste is het beschermen en organiseren van elektrische componenten. Ze bieden een veilige en gestructureerde omgeving waarbinnen verschillende elektrische componenten en bedradingen kunnen worden geplaatst en beheerd.

Hierdoor kunnen schakelkasten:

 • Elektrische componenten beschermen tegen externe factoren zoals vocht, vuil en mechanische schade.
 • Overzicht bieden in complexe elektrische systemen, wat het onderhoud en de probleemoplossing vergemakkelijkt.
 • Veiligheid waarborgen door te voorkomen dat onbevoegde personen of dieren in contact komen met gevaarlijke elektrische onderdelen.

Toepassingen in toegangstechniek en beveiliging

In de wereld van toegangstechniek en beveiliging spelen schakelkasten een centrale rol. Hier zijn enkele specifieke toepassingen:

 • Slagbomen: De motoren en sensoren van slagbomen worden vaak aangestuurd vanuit een centrale schakelkast. Deze kast regelt wanneer de slagboom opent of sluit en communiceert met andere systemen, zoals camera's of toegangscontrolesystemen.
 • Poortopeners: Net als bij slagbomen, bevatten poortopeners diverse elektrische componenten die allemaal beheerd worden vanuit een schakelkast.
 • Beveiligingssystemen: Van camera's tot bewegingssensoren en alarmsystemen, veel van deze apparaten worden gevoed en beheerd via een centrale schakelkast.

Andere industriële toepassingen

Buiten de toegangstechniek en beveiliging zijn schakelkasten ook te vinden in een breed scala aan industriële en commerciële omgevingen, zoals:

 • Fabrieken en productiefaciliteiten
 • Energiecentrales
 • Gebouwbeheersystemen
 • Landbouw en tuinbouw

Conclusie

Schakelkasten zijn onmisbaar in zowel de wereld van toegangstechniek en beveiliging als in vele andere sectoren. Ze bieden een veilige en georganiseerde omgeving voor het beheer van elektrische componenten, wat resulteert in efficiëntere systemen en betere beveiliging. Of het nu gaat om een slagboom bij de ingang van een bedrijventerrein of een complex industrieel proces, de schakelkast is de stille bewaker die ervoor zorgt dat alles soepel verloopt. Voor professionele oplossingen op het gebied van toegangstechniek en bijbehorende componenten is Portacon de ideale partner.

Schakelkasten zijn een integraal onderdeel van vele elektrische en elektronische systemen. Ze dienen als de kern van veel toepassingen en hebben een reeks functies die ze onmisbaar maken. Maar wat doet een schakelkast nu precies? In dit artikel gaan we dieper in op de functies en het belang van schakelkasten, met name in de context van toegangstechniek en beveiliging.

De basistaak van de schakelkast

In essentie is een schakelkast een afgesloten behuizing die bedoeld is om elektrische en elektronische componenten te huisvesten. Deze componenten kunnen schakelaars, relais, zekeringen, transformatoren en nog veel meer omvatten. De primaire taak van de schakelkast is dus het beschermen en organiseren van deze componenten.

Functies en voordelen

Schakelkasten vervullen een reeks essentiële functies:

 • Beveiliging tegen externe factoren: Ze beschermen gevoelige elektrische componenten tegen stof, water, corrosie en mechanische schade.
 • Veiligheidsbarrière: Ze helpen om elektrische schokken te voorkomen en bieden een fysieke barrière tussen de gebruiker en potentieel gevaarlijke elektrische circuits.
 • Organisatie: Ze bieden een gecentraliseerd punt waar verschillende elektrische componenten kunnen worden samengebracht en georganiseerd, wat zorgt voor eenvoudigere onderhoud en inspectie.

Toepassingen in toegangstechniek en beveiliging

Een aantal toepassingen van deze systemen zijn bedoeld voor producten zoals onderstaand verder toegelicht wordt:

 • Slagbomen: De schakelkast regelt wanneer en hoe een slagboom opent of sluit, rekening houdend met veiligheidssensoren en timing.
 • Poortopeners: Hier regelt de schakelkast de beweging, snelheid en richting van de poort.
 • Beveiligingssystemen: Camera's, sensoren en alarmsystemen kunnen worden verbonden met en beheerd door een centrale schakelkast.

Conclusie

Een schakelkast doet veel meer dan alleen componenten huisvesten; het is het operationele centrum van vele systemen. Of het nu gaat om het aansturen van een automatische poort, het regelen van toegang tot een parkeerterrein met slagbomen of het centraal beheren van een beveiligingssysteem, de schakelkast is van onschatbare waarde. Voor bedrijven als Portacon zorgt een goed ontworpen en geïmplementeerde schakelkast voor efficiëntie, betrouwbaarheid en bovenal veiligheid.

Stel uw vraag