Voor 15:00 besteld, VANDAAG verzonden!

Er bestaan twee soorten poortopeners:

 • elektromechanische poortopeners
 • elektrohydraulische poortopeners.

Poortopener 1 WEB

Elektromechanische poortopeners

Voor het automatiseren van poorten en garagedeuren worden meestal elektromechanische poortopeners gebruikt. Een elektromotor drijft een spindel of tandwiel aan waardoor de poort of deur in beweging komt. Elektromechanische poortopeners kunnen zijn uitgerust met een:

 • 230 Vac (of 380 V) motor of
 • een 24 V dc motor.

Poortopeners met 230 Vac (of 380 V)

Met een 230 Vac (of 380 V) motor kan een poortvleugel tot ongeveer vijf meter probleemloos worden geopend. Om ongevallen en schade te voorkomen, is het belangrijk dat het besturingssysteem van deze krachtige motor eventuele obstakels kan herkennen. Voor dit doel is een speciale uitvoering met ingebouwde encoder beschikbaar. Een motor met deze uitvoering zal een lichaam of voorwerp tijdig herkennen en de poort in dat geval terug laten lopen.
Met de nieuwste generatie motorsturingen kan de kracht en obstakelbeveiliging van een poortopener met een 230 Vac motor ook zonder encoder nauwkeurig en veilig worden afgesteld.

poortopener bill detail

Poortopeners met 24 V dc

Met een 24 V dc motor kan de kracht van de poortopener vooraf nauwkeurig worden ingesteld. Hierdoor is deze motor ook in de standaarduitvoering veilig. In tegenstelling tot de 230 Vac (of 380 V) motor heeft de 24 V dc motor geen ingebouwde encoder nodig, soms wordt deze wel toegepast omdat de encoder de positie van de motor weet. Mocht er een lichaam of voorwerp bij het sluiten tussen de poortvleugels komen, dan detecteert het systeem dat direct en zullen de poortvleugels gelijk teruglopen. Een ander voordeel van deze motor is dat hij op laagspanning werkt, waardoor een kabelbreuk of storing geen gevaar voor mens en dier oplevert. 24 V dc motoren zijn bovendien leverbaar als ESA -Systeem (Energy Saving Automation System). Met ESA-poortopeners kunt u tot 97% besparen op uw energiekosten in vergelijking met traditionele systemen.

Poortopener kit BEAUTY

Poortopener kit BEAUTY
BYOU01

 • Eenvoudig te monteren
 • Energiezuinig, A-label
 • Met ingebouwde eindaanslag

Regular Price € 455,76 excl. btw

€ 398,00 excl. btw € 481,58 incl. btw
Bekijk en Bestel >>

Poortopener kit Hermes 200

Poortopener kit Hermes 200
220020

 • Scherpe prijs
 • Voor vleugels tot 2 mtr
 • Met ingebouwde eindaanslag

Regular Price € 368,00 excl. btw

€ 299,00 excl. btw € 361,79 incl. btw
Bekijk en Bestel >>

Poortopener kit BILL30M

Poortopener kit BILL30M
9591400

 • Sterke poortopener
 • Voor vleugels tot 2,5 mtr.
 • Stalen, bronzen tandwielen
€ 828,70 excl. btw € 1.002,73 incl. btw
Bekijk en Bestel >>

Elektrohydraulische poortopeners

Bij deze poortopeners drijft een elektrohydraulische unit een cilinder aan, waardoor de poort of deur in beweging komt. Een elektrohydraulische motor is heel krachtig. De kracht ervan wordt met behulp van overdrukventielen begrensd. Deze overdrukventielen stoppen de olietoevoer bij een blokkade van de poort. Hierdoor valt de aandrijving stil en wordt de blokkade opgeheven.

Het vergt wel enige kennis en ervaring om de overdrukventielen en daarmee de krachtbegrenzing van een elektrohydraulische poortopener goed in te stellen. Zo is de olie als gevolg van temperatuurverschillen niet altijd even dik of dun.

De elektronica van een elektrohydraulische poortopener is niet of nauwelijks in staat om de kracht ervan goed te controleren. Omdat de techniek niet heeft stilgestaan, is de huidige (nieuwe) serie motorsturingen van poortopeners ook prima geschikt om de kracht van hydraulische motoren te begrenzen en doseren. Ook kunt u  een detectielus gebruiken om een bijvoorbeeld een hek te openen.