Voor 15:00 besteld, VANDAAG verzonden!

Een slagboom is bedoeld om de toegang van motorvoertuigen tot bijvoorbeeld een parkeerterrein, vereniging van eigenaren (vve), camping of jachthaven te controleren en/of blokkeren. Hoewel er nog steeds handbediende slagbomen in gebruik zijn, zult u vaker een automatische slagboominstallatie tegenkomen. Deze worden meestal aangedreven door een elektromotor. Om de werking van een slagboom goed te begrijpen, wordt hierna ingegaan op de aandrijving, bediening en beveiliging van een slagboominstallatie.                

banner configurator w1819                                     

Slagboominstallatie aandrijving

Zware slagboominstallaties werden in het verleden vaak geleverd met een pneumatische of hydraulische aandrijving. Een pneumatische aandrijving werkt op luchtdruk en een hydraulische aandrijving op oliedruk.

Tegenwoordig worden de meeste slagbomen aangedreven door een elektromotor van 24 Volt. In combinatie met moderne technische voorzieningen zoals een soft-stop en een gevoelige obstakeldetectie levert zo’n elektromotor voldoende kracht om een slagboom aan te drijven. Ook bij intensief gebruik van de slagboom zal de 24V-motor het niet opgeven, ongeacht de lengte of zwaarte van de slagboom. In de slagboomkast zitten één of meer veren als contragewicht tegen de boom. Een elektromotor van 24V kan een slagboom die op deze manier in evenwicht blijft vrij eenvoudig aandrijven. Door een slagboom in de vrijloop te laten staan, kan de veerspanning zo worden afgesteld dat de boom onder een hoek van 45° blijft hangen. De elektromotor kan de boom dan gemakkelijk naar boven en beneden krijgen.  

Installaties van Beninca

Portacon levert automatische slagboominstallaties van het topmerk Beninca. Dit merk staat voor kwaliteit, innovatie en design tegen een goede prijs.

Een slagboominstallatie van Beninca kenmerkt zich door een stevige stalen behuizing met een eigentijds design en een ingebouwde motorsturing. Omdat de motorsturing aan de bovenkant van de installatie zit (direct onder het deksel van de behuizing), zijn deze slagbomen relatief eenvoudig te monteren en is de motorsturing altijd binnen handbereik.

In de motorsturing van een Beninca-slagboom kunnen allerlei functies op maat worden ingesteld. Denk hierbij aan:

 • automatische sluitingstijd van de slagboom
 • standaard openings- en sluitsnelheid van de slagboom
 • vertragingssnelheid bij het openen en sluiten van de slagboom
 • motorkracht bij het openen en sluiten van de slagboom
 • aansluiting en werking van pulsgevers
 • aansluiting en werking van veiligheidsvoorzieningen.

Slagboom handbediend LIMIT4 2,5 mtr

Slagboom handbediend LIMIT4 2,5 mtr
L901125

 • Sterke boom 2,5 mtr lengte
 • Kleur RAL 7021
 • Eenvoudige montage
€ 487,00 excl. btw € 589,27 incl. btw
Bekijk en Bestel >>

Slagboominstallatie EVA.5

Slagboominstallatie EVA.5
9083120

 • Boomlengte tot max. 5 mtr.
 • Voor intensief gebruik
 • Modern design
€ 2.280,00 excl. btw € 2.758,80 incl. btw
Bekijk en Bestel >>

Slagboominstallatie LADY.4

Slagboominstallatie LADY.4
9083098

 • Boomlengte max. 4,2 mtr.
 • Voor intensief gebruik
 • Kleur RAL 2009
€ 1.737,00 excl. btw € 2.101,77 incl. btw
Bekijk en Bestel >>

Bediening van Slagbomen

Een automatische slagboominstallatie met een elektrische aandrijving heeft als voordeel dat deze op afstand kan worden bediend. Deze bediening kan desgewenst worden gecombineerd met een toegangscontrolesysteem.

U kunt u een automatische slagboom (laten) bedienen met veel verschillende soorten pulsgevers, zoals bijvoorbeeld een:

Met welk van deze bedieningssystemen u uw slagboominstallatie het beste kunt uitrusten, hangt af van het toegangscontrolesysteem dat u kiest. Bij een drukknop heeft u een collega op de receptie of bij de slagboom nodig om iemand door te laten. Bij de andere pulsgevers ligt de uitvoering van de toegangscontrole bij uw gasten zelf. Zij gebruiken dan bijvoorbeeld een handzender, een muntje, een pasje, een kaartje of hun mobiele telefoon om met hun auto door de slagboom te kunnen. Ook kunt u  een detectielus gebruiken om een poort of slagboom te openen.

LADY slagboom 1 680x250 WEB

Slagboom Beveiliging

Voor een effectieve en veilige werking van een slagboominstallatie zijn de volgende voorzieningen nodig:

 • obstakeldetectie
  De boom gaat direct weer omhoog wanneer deze iets raakt. De ingebouwde stootbuffer (een rubberen strip aan de onderkant van de boom) voorkomt beschadiging van het voertuig onder de boom.
 • handmatige bediening bij stroomuitval
  Bij stroomuitval wordt de slagboom ontgrendeld. De boom kan dan handmatig worden bediend. Ook kan er een noodaccu op de installatie worden aangesloten.
 • detectielus(sen)
  Bij de meeste slagboominstallaties voor toegangsbeheersing worden voertuigdetectielussen in het wegdek aangebracht voor het automatisch sluiten van de slagboom na een passage van een voertuig of het automatisch openen voor uitgaand verkeer. Bij een goed geïnstalleerd systeem zorgt de veiligheidslus er ook voor dat de slagboom niet sluit zo lang er nog een auto onder staat. Soms wordt de functie van een detectielus bij een slagboom ingevuld door een fotocel.