Voor 15:00 besteld, VANDAAG verzonden!

Een fotocel bestaat uit een zender en een ontvanger. De zender stuurt de infrarode lichtbundel naar de ontvanger. Wanneer deze lichtbundel wordt onderbroken, stuurt de fotocel een actie van een installatie aan. Bijvoorbeeld de aandrijving van een poort- of hekopener, zodat deze op tijd stopt wanneer er iemand tussen staat.

Er zijn fotocellen met vaste voeding, maar er zijn ook volledig draadloze setjes op batterijen. Ook zijn er fotocellen waarbij de zender een vaste voeding heeft, terwijl de ontvanger met batterijen is uitgerust. Dergelijke fotocellen zijn dus deels draadloos, maar niet helemaal: alleen de ontvanger is draadloos. Een (deels) draadloos systeem heeft als voordeel dat u de straat (klinkers of asfalt) niet open hoeft te breken om de fotocel bij het hek of de poort te installeren. Meestal is er wel aan één kant van de oprit of straat een aansluitpunt voor vaste voeding. Daar sluit u dan de ontvanger (bedraad) op aan, terwijl u de zender (draadloos) aan de andere kant van de oprit of straat installeert. Heeft u aan beide kanten van de oprit of straat geen vaste voeding? Kies dan een volledig draadloze fotocel set.

In de toegangsautomatisering wordt een fotocel gebruikt als:

PUPILLA.B fotocel met zonnecollector

PUPILLA.B fotocel met zonnecollector
9409006

  • Werkt op zonne energie
  • Incl. oplaadbare batterijen
  • 180 graden draaibare lens
€ 163,00 excl. btw € 197,23 incl. btw
Bekijk en Bestel >>

PUPILLA fotocel 180 graden

PUPILLA fotocel 180 graden
9409001

  • Lens 180 graden draaibaar
  • Stevige behuizing
  • Geschikt voor alle merken
€ 74,00 excl. btw € 89,54 incl. btw
Bekijk en Bestel >>

Byou fotocel incl. staanders

Byou fotocel incl. staanders
BYOUA03

  • Gemaakt van aluminium
  • Wandbevestiging mogelijk
  • Staanders geleverd per set
€ 95,76 excl. btw € 115,87 incl. btw
Bekijk en Bestel >>

Een fotocel als pulsgever

Wanneer iemand de infrarode lichtbundel tussen de zender en ontvanger van een fotocelsysteem onderbreekt, zet het systeem deze onderbreking om in een elektronische puls. Deze puls kan bijvoorbeeld een toegangsinstallatie aansturen, zodat een poort, hek, slagboom of deur op tijd voor die persoon open gaat.

Een fotocel als veiligheidssysteem

Een fotocel wordt slechts bij 20% van een slagboom of poortopener als pulsgever gebruikt. Veel vaker (80%) wordt een fotocel als beveiliging van een poort, hek of slagboom toegepast. Denk hierbij aan de inklembeveiliging van een automatische schuifpoort. Iemand die tussen de twee naar elkaar toe bewegende vleugels van de schuifpoort komt, onderbreekt de lichtbundel van de fotocel. De fotocel detecteert deze onderbreking en zet deze om in een elektronisch signaal aan de schuifpoort of draaipoort. Als reactie op dit signaal staan de vleugels van de poort direct stil en/of gaan ze gelijk weer open.