Voor 15:00 besteld, VANDAAG verzonden!

Een sensor of fotocel is maar een klein stukje techniek. Maar dat kleine apparaatje speelt een belangrijke rol in de beveiliging van systemen die automatisch openen en sluiten zoals poorten, slagbomen en (garage)deuren. Wanneer je termen als ‘inklembeveiliging’ of ‘obstakeldetectie’ tegen komt, dan wordt meestal zo’n sensor of fotocel bedoeld. Deze techniek bestaat uit een zender en ontvanger. De zender stuurt een infrarode lichtbundel naar de ontvanger. Zodra die bundel wordt onderbroken door een persoon of voorwerp, geeft de fotocel de opener van het hek, de deur of poort een impuls die ervoor zorgt dat de aandrijving stopt. Stel dat er iemand door jouw poort je erf op wil, terwijl de poortvleugel net een sluitende beweging maakt. De vleugel staat dan stil om die persoon alsnog door te laten.

Een andere toepassing van de fotocel is die als ‘verklikker’. De sensor detecteert dan wanneer iemand jouw erf of oprijlaan betreedt en stuurt in reactie daarop een signaal naar een elektronische bel. Zodra die bel gaat rinkelen, weet jij dat er iemand op je erf is. Bij een groot erf of lange oprijlaan is dat heel handig. Niet alleen voor de veiligheid, maar ook om iemand direct gastvrij te kunnen ontvangen.

Er zijn verschillende soorten fotocellen op de markt. Belangrijk is dat ze op de goede manier worden geïnstalleerd. Bij een poort moeten de zender en ontvanger exact op een rechte lijn met elkaar in verbinding staan. Om dat te bereiken moet je ze op de juiste plek op de kolommen installeren, precies tegenover elkaar en ook op een effectieve hoogte. Denk hierbij aan kinderen die niet onder de lichtbundel door moeten kunnen lopen.

Als specialist in toegangsbeveiliging en toegangsautomatisering adviseert Portacon jou graag over sensoren of fotocellen voor de beveiliging van jouw poort, (garage)deur of slagboom. Hierna krijg je alvast wat meer informatie over de verschillende soorten fotocellen.

Fotocellen met verschillende afstanden

Voor de inklem- of obstakelbeveiliging van je automatische poort, (garage)deur of slagboom is het voldoende dat de zender en ontvanger van de fotocel de breedte van de doorgang afdekken. Bij een poort is dat de afstand tussen beide kolommen en bij een deur de afstand tussen beide deurposten. Het bereik van goedkopere fotocellen is met 20 meter meestal al ruim voldoende. Met duurdere sensoren kun je een grotere afstand overbruggen. Bijvoorbeeld wanneer je de volle breedte of omtrek van je perceel wilt detecteren op mensen die je erf betreden. Maar meestal is dat niet nodig. Camerabeveiliging is ook een manier om je perceel of erf in de gaten te houden. Wanneer je fotocellen alleen gebruikt voor de inklem- en obstakelbeveiliging van je hek, poort of slagboom, is een bereik van 20 meter meestal ruim voldoende.

Fotocellen met en zonder reflector

Bij fotocellen met reflector zit er aan de overkant van de zender een reflector die het signaal van de zender terugstuurt. Een fotocel zonder reflector werkt met een dubbel signaal. Het werkingsprincipe van een fotocel is dus dat er een lichtbundel met een (dubbel) signaal tussen de zender en ontvanger heen en weer wordt gestuurd en dat bij onderbreking van één van beide signalen de aandrijving van je hek, poort, (garage)deur of slagboom uitvalt. Hierdoor komt het hek, de poortvleugel, de (garage)deur of de slagboom tijdig tot stilstand. Je voorkomt hiermee inklemming van een persoon of beschadiging van de installatie door aanraking met een voorwerp.

Fotocellen met en zonder batterijen

Er zijn fotocellen met een vaste voeding, maar ook fotocellen die deels of volledig draadloos zijn. Bij een deels draadloos systeem werkt de ontvanger op batterijen en de zender op een vaste voeding. Je hoeft dan in ieder geval niet de straat open te breken om de ontvangende fotocel bij het hek, de poort of de slagboom te installeren. Aan de andere kant van de oprit zit vast wel een aansluitpunt voor vaste voeding, zodat je de zender op netstroom aan kunt sluiten. Heb je aan beide kanten van je erf of oprit geen aansluiting op netstroom? Kies dan voor een volledige draadloze uitvoering van de fotocel set.

Portacon levert ook fotocellen die op zonne-energie werken. Er wordt dan een zonnecollector bijgeleverd. Bij Portacon kun je ook terecht voor alle toebehoren van fotocellen, zoals de materialen waarmee je de zenders en ontvangers van een fotocel set kunt bevestigen.

 

NOG VRAGEN, NEEM DAN CONTACT MET ONS OP:

Op werkdagen zijn we bereikbaar van 8:00 - 17:00 uur.

Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Tel: 0548-542590

 

Stel uw vraag